El teu poble, la teva ràdio

Amb l’arribada de la democràcia, i després de les eleccions municipals de 1979, van aparèixer les primeres ràdios locals. Van ser una nova forma de comunicació més propera a la gent. Van treballar per promoure la cultura i trencar amb la repressió que es va patir en temps de la dictadura.


El 8 d’octubre de 1981, el Ple municipal de Sant Vicenç dels Horts va aprovar l’inici dels tràmits per a la creació d’una emissora. El procés va culminar el 22 de gener de 1982, quan es va inaugurar oficialment Ràdio Sant Vicenç dins dels actes de la Festa Major d’Hivern i la Mostra. El programa d’entreteniment La Pepada -conduït per Pep Ramoneda, Pep Romero i Pepi Meca els diumenges al matí- va ser el primer que va emetre la nova emissora local des del carrer.

La ràdio era aleshores a les golfes de l’edifici de l’Ajuntament i comptava amb la infraestructura mínima per poder emetre. Des de l’inici, Ràdio Sant Vicenç va mantenir una graella estable i diària des de les 15.45 fins a les 23 h i emetia des del dial 101.2 FM gràcies a la gran tasca de les primeres persones que van col•laborar desinteressadament a la ràdio, tant davant del micròfon com al control de so.

D’aquesta primera època, en podríem destacar el programa cultural Som un poble, conduït per Paquita Pahissa i les germanes Immaculada i Rosa Maria Caralt; el programa adreçat al públic infantil Los Petetes de la radio, dirigit per Encarni Vela, o els musicals conduïts per Pilar Caparà, Arcadi Tuset i Josep Anton Ramoneda.


L’any 1985, amb l’entrada a l’associació Emissores Municipals de Catalunya, es va donar una nova empenta a les emissions de Ràdio Sant Vicenç, amb una programació diferent i un canvi de dial al 103.9 FM. L’any 1986 es va ampliar l’horari de la ràdio i es va començar a emetre també als matins, amb una emissió continuada des de les 10 h. El trasllat de l’emissora de la Casa de la Vila a l’edifici dels antics Salesians, al 1990, va representar una millora important, ja que es va renovar bona part de l’equip tècnic.

L'any 1993 es va canviar el dial al 90.9 FM i actualment s’emet al 90.2 FM.

En els últims anys, la ràdio municipal s’ha modernitzat tecnològicament. Arran d’un problema a l’edifici dels antics Salesians al 2008, Ràdio Sant Vicenç va haver de tancar durant uns mesos. Aquest període es va aprofitar per crear una nova manera d’entendre la ràdio, amb una programació renovada. L’octubre de 2009, Ràdio Sant Vicenç va tornar a les ones amb un nou emplaçament dins del mateix edifici i un nombrós equip de col•laboradors i col•laboradores.A partir de 2011, l’emissora va portar els seus continguts a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Youtube...), on es facilita la interacció amb la ciutadania i es fa palès el paper dinamitzador i vertebrador que aquest mitjà de comunicació desenvolupa al municipi.

Ràdio Sant Vicenç també va participar en el naixement i desenvolupament del web www.informatiucomarcal.com pel fet de ser una de les emissores municipals del Baix Llobregat que històricament havia participat en l’Informatiu Comarcal, el programa de ràdio que va donar lloc a aquest web.

Durant el curs 2009–2010, Ràdio Sant Vicenç va crear un nou espai, Aula dial, una activitat del Pla Educatiu d’Entorn en què l'alumnat de 5è de primària de les escoles vicentines fan informatius en directe com si fossin redaccions d’emissores de ràdio professional. Tres edicions més tard, Ràdio Sant Vicenç va fer història amb Aula dial amb l’obtenció del Premi de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona al Millor Programa de Ràdio 2012, un dels reconeixements més importants de Catalunya en l’àmbit local. Posteriorment, al 2018, Aula dial va rebre el Premi el CAC a l’escola com a millor treball de ràdio. El jurat va valorar “la modernitat i la idoneïtat de la fórmula que s’utilitza per a donar a conèixer la informació escolar a tota la comunitat educativa i al conjunt del municipi”, a més de “l’impacte del producte i el valor afegit de la col•laboració professional que aporta la ràdio municipal amb l’aprenentatge per, no només expressar, sinó també comunicar”.

Un altre reconeixement que cal destacar és la Menció de Qualitat als Premis Ràdio Associació que va rebre el programa Recerques, l’any 2012, en la categoria de Millor Programa de Ràdio Local, per haver sabut adaptar al format radiofònic els millors treballs de recerca dels tres centres de secundària de Sant Vicenç dels Horts.Tots aquests anys d’emissions han estat possibles gràcies als esforços dels col•laboradors i col•laboradores de Ràdio Sant Vicenç. L’emissora compta actualment amb més de 40 persones voluntàries que fan programes de diversos estils i temes. La graella compta amb més de 45 hores setmanals de programació pròpia, a més de les transmissions en directe dels fets de major interès del municipi, com ara els plens municipals i les audiències públiques.

L’emissora municipal també encapçala la campanya ‘Cap infant sense joguina’, que cada any fa l’Ajuntament de Sant Vicenç, amb una marató de recollida de joguines a finals de desembre.El 22 de gener de 2012, Ràdio Sant Vicenç va celebrar el seu 30è aniversari. Aquesta celebració va servir per renovar la vocació de servei públic de Ràdio Sant Vicenç i actualitzar la seva imatge, amb un logotip més modern i funcional. Els actes de commemoració es van centrar en la Festa Major d’Hivern i la 28a Mostra Comercial i Agrícola. L’emissora municipal va emetre en directe tot el cap de setmana des de l’estand que tenia a la Mostra. Hi van passar representants d’entitats, ciutadans anònims i col•laboradors de totes les èpoques. També es va unir a aquesta celebració el programa Eureka! de COM Ràdio, que va emetre una edició especial, cent per cent vicentina, des de la plaça de la Vila.

L’objectiu de l’emissora és informar la ciutadania vicentina de tot el que passa al municipi, entretenir amb programes i històries de proximitat, donar veu a les entitats i promoure la participació ciutadana.